• FOH-Preludio

FOH-Preludio: het ‘jeugdorkest’ voor volwassen en jeugdige amateurmusici.

Altijd al in een symfonieorkest willen spelen, maar nog weinig of geen orkestervaring? Tijd en bereidheid om te studeren en enthousiast? Dan is FOH-Preludio de eerste stap. Dit orkest is speciaal opgericht voor volwassen amateurmusici die enkele jaren les hebben en met anderen willen samenspelen. Ook ‘herintreders’ die het musiceren in een orkest na langere tijd weer willen oppakken, zijn welkom. Evenals ervaren spelers die wachten op een plaatsje in het hoofdorkest. De te spelen muziekpartijen worden aangepast naar de verschillende niveaus, zodat iedereen op zijn niveau kan meespelen, van beginners tot ervaren spelers.

Maar niet alleen volwassen spelers spelen bij Preludio. In de coronaperiode is het jeugdorkest van FOH erg klein geworden. Na een proef waarbij enkele jeugdleden meegespeeld hebben met FOH-Preludio, is de ervaring dat samen spelen in een groter orkest erg leuk is en dat samen muziek maken het leeftijdsverschil met gemak overbrugt.

FOH-Preludio is in september 2016 gestart onder leiding van dirigent Henny Gieles, eerste fluitist en blazerrepetitor van het FOH. Omdat Henny opt dit moment tijdelijk niet beschikbaar is, worden de repetities tot zijn terugkeer geleid door Lex Bergink, de dirigent van het hoofdorkest van FOH. De repetities vinden eens per twee weken op vrijdagavond plaats in de Burchtzaal (kapel) van Mariaoord in Rosmalen. Er wordt gerepeteerd van 19.30 tot 22.00 uur.

Ontstaan Preludio

Het idee voor Preludio is begin 2016 geboren naar aanleiding van de volgende vraag aan het FOH: ‘Welke mogelijkheden om samen met anderen muziek te maken zijn er voor mij als 51 jarige vioolspeler? Ik ben niet goed genoeg voor het hoofdorkest en te oud voor het jeugdorkest.’  Het FOH besloot in dit gat te springen. In korte tijd lag er een plan op tafel en startte een intensieve wervingsactie en 17 september 2016 kon was de eerste repetitie een feit. Nu, ruim 5 jaar later, spelen in Preludio rond de 35 musici van 12 tot ruim 80 jaar tweewekelijks met veel plezier samen.