Een concert vol levenslust … en Elgar

Het zomerconcert van het FOH – Indrukken van een nieuw bestuurslid

Na afloop van het concert, net na de staande ovatie, hoorde ik twee leden uit het publiek het volgende tegen elkaar zeggen: “Zo, dat was een concert vol levenslustige muziek waar het spelplezier van afspatte zeg”, met als reactie: “Nou, bij Elgar had ik meer het idee dat de tijd even stil stond en dat de engelen naar beneden zouden komen.”  Eigenlijk kan ik het niet treffender verwoorden. Tijdens Zomerconcert van het FOH spatte inderdaad het spelplezier de kerk in. De muziek leende zich daar ook voor. Het zorgvuldige opgebouwde programma liep van een wat ingetogener Elgar’s Sursum Corda via het opgewekte Concert Champetre van Poulenc naar de uitbundige finale van Beethovens tweede symfonie.

Dit was mijn eerste ‘echte’ concert van het FOH. Ik had de werken al een aantal malen op de repetities gehoord. Ik heb ze als het ware ‘horen groeien en had dus al een idee van de niet geringe kwaliteiten van het orkest. Tijdens het concert werd onder de bezielende leiding van dirigent Lex Bergink net dat stukje extra gebracht wat het van een goed concert een top concert maakte. De staande ovatie was dan ook zeer terecht.

Natuurlijk mag ik ook Rob Nederlof, de solist op orgel in Elgar en op klavecimbel in Poulenc, niet vergeten. Zijn spel met name in de Poulenc wil ik omschrijven als joyeus en de wisselwerking tussen solist en orkest haalde alles uit deze fraaie muziek. 

Afscheid na 40 jaar FOH

Het zomerconcert was tevens het laatste optreden van altvioliste Ton van den Engh. Zij heeft 40 jaar in het orkest gespeeld en haar enthousiasme en inzet zijn door iedereen enorm gewaardeerd. Zij werd na het concert dan ook terecht nog even in de bloemetjes gezet. Al met al een geweldig concert waar jullie als orkest heel trots op mogen zijn. Als nieuwbakken bestuurslid ben ik dat zeker. Op naar veel mooie concerten.

Ronald Geurts